Brazilian butt lift

BBL (rumpeforstørring) med eget fett

Rumpeforstørring med eget fett, også kalt Brazilian butt lift (BBL), er en av de plastikkirurgiske operasjonene som har økt mest i popularitet de siste årene, ifølge overlege Thomas Berg ved Cosmo Clinic. Dr. Berg har spesialisert seg på blant annet dette inngrepet.

Rumpeforstørrelse med eget fett: BBL (brazilian buttlift)

Rumpeforstørrelse («rumpeløft») med kroppens eget fett er en kroppsformende operasjon der rumpa forstørres samtidig som man fjerner uønskede fettansamlinger andre steder.  Fordelen er at man bare brukes kroppens egne celler og ikke kunstig implantat. Cosmo Clinic i Oslo fraråder bruk av silikon ved rumpeforstørrelse på grunn av faren for komplikasjoner.

Ved operasjonen fettsuges først de områdene der fettvevet ønskes fjernet, for så å sette inn fettcellene igjen i rumpa med fettransplantasjonsteknikk. De vanligste områdene som fettsuges er hofter og rygg, etterfulgt av lår og mage. Ved å fettsuge hofter og rygg oppnår man smalere midje samtidig som man forstørrer rumpa og oppnår dermed en mer ”timeglassformet” figur.

Når kirurgen setter inn fettcellene i rumpa, kan den formes og fylles i de områdene der det ønskes økt volum. Rumpeforstørringen kan således ”skreddersys” til hver pasient og kirurgen vil diskutere med pasienten på forhånd hvilke deler av bakenden som ønskes forstørret. Mange kvinner har for eksempel et søkk i ytre del av rumpa nedenfor hoftekammen der man ved å fylle fett oppnår en rundere rumpe med mer ungdommelig utseende.

Operasjonen gjøres i full narkose og tar ca. 2 timer.  Man kan være øm i de områdene som er fettsugd, ellers innebærer operasjonen relativt lite smerter. Man får noen små arr på 5 mm etter fettsugingen, men disse er oftest lite synlige.

Har man heng i rumpa, for eksempel etter stor vektnedgang, kan et seteløft være et bedre alternativ enn BBL.

Overlege Thomas Berg ved Cosmo Clinic i Oslo er en av svært få kirurger i Norge som har spesialisert seg på BBL. I denne videoen forklarer han litt om hva operasjonen innebærer.

Hvem egner seg for rumpeforstørring?

Man bør være normalvektig og ha nok fettvev som kan flyttes. Er man svært tynn vil det være vanskelig å hente nok fettvev. Er man overvektig er det økt risiko for komplikasjoner og vanskelig å få et pent resultat.

Etter et brasiliansk rumpeløft bør man holde en stabil vekt for et varig resultat. Går man ned i vekt etter operasjonen vil rumpa bli mindre, og går man opp i vekt blir rumpa større.

Etter operasjonen

For at fettcellene skal gro inn og oppnå et godt resultat er det viktig at det opererte området får ro etter operasjonen. Det betyr at man ikke bør ligge på rygg eller sitte på rumpa de første 3 ukene. Man kan imidlertid sitte så lenge man sitter på kanten av en stol eller bruker en pute som gjør at belastningen kommer på baksiden av lårene. Man kan være oppe å gå og være i normal aktivitet etter noen få dager, men bør vente 4-5 uker med trening. Noe av fettcellene vil resorberes og ca. 60-70% vil bli værende igjen. Det er vanlig med blåmerker de første 2 ukene både på rumpa og der man er fettsugd. For å får et godt resultat er det viktig å bruke kompresjonsplagg minimum 3 uker på de områdene som er fettsugd. Det endelige resultatet ser du etter 3 måneder.

Rumpeforstørrelse med silikonimplantat

Rumpeforstørring kan også utføres med silikonimplantat. Inngrepet har imidlertid stor risiko for komplikasjoner i form av infeksjon, innkapsling og forflytning av implantatet, ifølge overlege Thomas Berg, og anbefales derfor ikke.

Hvilke komplikasjoner kan oppstå ved BBL?

Det er sjeldent med komplikasjoner etter inngrepet. Etter fettsuging kan det oppstå ujevnheter i huden, asymmetri, og forbigående nedsatt følelse i huden. Infeksjon eller blødning er sjeldent. Ujevnheter eller asymmetri av rumpeballene kan oppstå, men dette er uvanlig.

Animasjon som viser fettransplantasjon. Den er bare ment som en generell veiledning; selve operasjonen og resultatet kan være annerledes enn det som vises i videoen. Under konsultasjonen vil kirurgen forklare inngrepet for deg ut ifra din kropps forutsetninger og gi deg et realistisk inntrykk av hva som kan oppnås.

 

Cosmo Clinic i Oslo er en av svært få klinikker i Norge som har ekspertisen til å utføre rumpeforstørrelse med eget fett (BBL).