Utstående ører (aurikkelplastikk)

Utstående ører (aurikkelplastikk)

utstående ører

Ører kan ha svært forskjellig utforming. Det er store forskjeller når det gjelder ørets utseende og det er vanskelig å si hva som er et normalt øre eller ikke. Likevel er det hovedsakelig det utstående øret de fleste opplever som stigmatiserende.

Om utstående ører

Det ytre øret består av et indre bruskskjelett med tynn hud over. De som har utstående ører mangler vanligvis en ekstra fold i brusken som på fagspråket kalles for antihelix. Dette gjør at øret virker stort og utstående.

Operasjonsmetoder ved utstående ører: Det er flere forskjellige operasjonsmetoder man kan benytte seg av for å få øret til å ligge tettere inn mot hodet. Enkelte metoder har imidlertid den ulempen at de hyppigere fører til tilbakefall. Det vil si at øret slipper ut igjen en stund etter operasjonen.

Den operasjonsmetoden som ofte brukes, svekker bruskens "spenn" på forsiden og gir et varig resultat. Hos noen er det forstørrelse av det dype partiet i øret som dytter det ut og gjør at det virker utstående. Her kan vi redusere bruskskålen og på den måten få øret til å legge seg inntil.

Når skal man operere utstående ører? De fleste blir operert før skolealder. Alle blir da operert i narkose. Voksne kan uten problemer opereres i lokalbedøvelse.

Operasjonen ved utstående ører

Det settes lokalbedøvelse. Huden fjernes svarende til det opptegnede området på baksiden av øret, og via denne tilgangen løser vi ut brusken fra huden på forsiden. Bruskskjelettet kan nå formes slik vi ønsker det. Vi svekker brusken på forsiden, men ikke på baksiden. Dette fører til at bruskskjelettet legger seg inn mot hodet. Til slutt lukker vi huden med sting som går av seg selv. Det legges en vaselinkompress over huden på forsiden, som er med på å forhindre hevelse. Til slutt legges det en bandasje rundt hodet. Denne bandasjen brukes for å forhindre blødning og hevelse, samtidig som den forhindrer at ørene "brettes" fremover.

Utstående ører

Vi fjerner en stripe hud bak øret og former brusken på forsiden før vi lukker huden. (Ill. ASPS)

Etter operasjonen

Etter én uke fjernes bandasjen. Øret er da vanligvis hovent med blålig misfarging. Denne forsvinner gradvis i løpet av noen uker. Etter 4 uker er vanligvis det meste av hevelsen borte .

Du bør bruke pannebånd om natten i ytterligere én uke etter at bandasjen er fjernet.

Komplikasjoner

Det er uvanlig med komplikasjoner ved utstående ører.

Blødninger/ blodansamlinger: Sees svært sjeldent.

Tilbakefall: Hos enkelte kan det hende at øret løftes ut igjen, men det skjer meget sjelden ved teknikken som er beskrevet ovenfor.

Infeksjon: Ses nesten aldri.

Asymmetrier: Ingen ører er symmetriske og det vil ofte være en viss grad av asymmetri også etter operasjonen.

Fakta om rekonstruktiv plastikkirurgi

Fakta om rekonstruktiv plastikkirurgi i Norge

Facialisparese

Mikroti (mangelfullt utviklete ører)

Kontakt

Pressehenvendelser, forespørsler om intervju eller henvendelser fra pasienter:
Ring Cosmo Clinic på telefon 21 05 56 60 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Når du sender epost til Cosmo Clinic, er det Cosmo Clinics personvernerklæring som gjelder. Den kan du lese her.

Les mer om otoplastikk

Otoplasty (Wikipedia)

Ear surgery (om otoplasty på Plasticsurgery.org)