Arr og arrkorreksjon

Arr – om arrkorreksjon og forskjellige typer arr

Mange pasienter har spørsmål knyttet til arr etter plastisk kirurgi og er opptatt av at arrene skal bli penest mulige. Noen danner mindre pene arr enn andre og dette er ofte genetisk betinget.

I tillegg vet vi at det er visse områder på kroppen der arrene blir mindre pene som for eksempel over brystbenet. I ansiktet blir arrene ofte pene jo eldre man er.

Tomm Bjærke om arr ved plastisk kirurgi

Ifølge overlege Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic (bildet) er opplevelsen av om et arr er pent eller ikke svært subjektivt. Noen mener at et pent arr er et arr som ikke synes i det hele tatt, mens noen mener at det skal være en tynn hvit strek. Andre er mer opptatt av at arret ligger i nivå med huden rundt.

Arrene modnes over lang tid og som oftest tar det mer enn 1 år før man ser det endelige resultatet av hvordan arrene blir. Grunnen til dette er at de gjennomgår en modningsprosess der de blir mykere og blekere.

Det beste resultatet

For at man skal få pene arr er det noen forutsetninger som må være oppfylt.

Der man ikke fjerner noe hud i det hele tatt er det svært liten spenning i huden. Det gjør at sårkantene ikke prøver å trekke seg fra hverandre og dermed er det større sannsynlighet for at arrene ikke blir brede. Videre er det en viktig forutsetning at såret ikke blir infisert. Infiserte sår tilheler langsommere med arrdannelse som resultat.

Den kirurgiske teknikken som brukes og trådmaterialet er avgjørende for resultatet. Man vet at sårene har en tendens til å «falle sammen» akkurat i arret slik at det blir et lite «innsøkk» i dette området.

Ved å sy på en slik måte at sårkantene heves, vil man gjerne få det beste resultatet. Huden strekker seg ut etter hvert og til slutt ligger arret i nivå med vevet omkring.

Ved å sy med sting i dypet som forsvinner av seg selv, kan man holde sårkantene på plass slik at de ikke har en tendens til å gli fra hverandre og på den måten danne brede arr.

Til slutt kan man velge å sy med sting som enten fjernes raskt (etter en uke) eller som ligger skjult under huden (intracutant) i lengre tid.

Brystløft arr

Arr etter brystløft vil normalt komme som på denne illustrasjonen.

 

I ansiktet foretrekker man som regel å ta stingene etter en uke fordi stingmerkene da ikke blir synlige. Bruk av metallklips i huden kan korte ned operasjonstiden betydelig og kan være viktig å bruke der dette er avgjørende og der det ikke synes (hodebunn).

Etter at trådene er fjernet, vil arret ofte se ganske pent ut. Det kommer så en fase hvor arret blir rødt og kan reise seg opp fra underlaget. I denne perioden er det ofte nødvendig å ha et lett trykk på arret, slik at det ikke får mulighet til å «utvikle» seg.

En god behandlig er å bruke Micropore-tape, som fås kjøpt på apoteket. Bruk gjerne hudfarget tape. La tapen sitte på i 10-12 dager, eller skift den før dersom den blir skitten. Det er helt uproblematisk å dusje med tapen på.

Etter denne perioden på noen måneder begynner arret gradvis å blekne og blir vanligvis til en hvit strek i løpet av ett til to år.

I noen tilfeller blir ikke arrutviklingen slik pasient eller kirurg håpet på. Ved infeksjon får man ofte en uheldig arrdannelse. Disse arrene kan gjerne korrigeres når de har roet seg ned.

Hypertrofiske arr

Hypertrofiske arr er arr med unormalt mye arrvev. Arret er gjerne bredt, hever seg over overflaten og er rødt. De klør ofte og kan være ganske skjemmende. I disse tilfellene bør man forsøke kompresjonsbehandling.

Er det på hendene, kan man bruke trange, spesiallagde hansker. Ellers på kroppen kan man bruke trange spesialsydde klær. Er det kun et lite område, kan man behandle dem med en silikonbandasje (Mepiform).

Denne silikonbandasjen legges rett på arret og gir et svakt trykk mot huden, som er nok til at arret gradvis forsvinner. I noen tilfeller kan man også bruke steroider som sprøytes rett inn i arret. Ulempen med dette er at huden kan falle sammen (atrofiere) slik at det blir et lite søkk der arret var.

Hypertrofiske arr pleier å forsvinne av seg selv i løpet av 2 år.

Keloide arr

Disse arrene er vanskeligst å behandle og er de mest alvorlige. De hever seg kraftig og ser ut til å infiltrere huden. De er rødlige – som alle arr i begynnelsen – men blekner etter hvert.

Årsaken til dannelsen av keloide arr er dels genetisk. Det skyldes at noen danner mer av en bestemt undergruppe kollagen i arrene. Man kan få store arr etter bare et lite sprøytestikk eller etter å ha fått hull i ørene. Dersom du danner slike arr, er det svært viktig at legen blir opplyst om det.

Behandlingen ved keloide arr er vanskelig. Primært forsøker man seg gjerne med steroidinjeksjoner i arret. Eventuelt fjerner man arret, setter steroidinjeksjoner og for så å behandle med stråling. Denne strålingen gjøres kun på Radiumhospitalet i Helse Sør-Øst og i meget spesielle tilfeller der man har keloide arr som ikke responderer på kortisoninjeksjoner. Den er betydelig svakere enn den man for eksempel gir kreftpasienter

Man kan også fjerne keloidarret og legge på et hudtransplantat med påfølgende stråling dersom arret strekker seg over et stort område.

Arr etter plastisk kirurgi

Arrene etter plastisk kirurgi blir vanligvis pene og diskrete, men det er avhengig av hvor på kroppen arrene er og hvilken hudtype du har. Spesielt mørkhudede har økt sjanse for å utvikle tykke og klumpete arr (keloid).

Der hvor huden er tykk og stram, som for eksempel på rygg og skuldre, blir arrene ofte bredere. I ansiktet blir arrene vanligvis meget pene da huden er tynn og elastisk. Vi løfter sårkantene når vi syr, slik at det blir mindre stramt i selve såret for å oppnå et så smalt arr som mulig. Det medfører at arret er litt hevet i 4-6 uker før det glattes helt ut.

Etter ca. 6 uker blir arrene noe rødere og denne perioden varer gjerne i ca. 9 måneder før arret blir lyst. Det er viktig ikke å eksponere arret for sol i denne tiden.

I Østen legges de fleste silikonproteser inn fra armhulen for blant annet å unngå mørkpigmenterte arr. Det er svært vanskelig å oppdage arr i armhulen og du ser ikke tegn til operasjon på brystet.

Brystforstørring med korte arr

Med ny teknologi som smale LED-lyshaker, spesielle innføringshylser og meget elastiske proteser fra Motiva kan man, ifølge plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic, nå legge inn silikonprotesene via svært korte snitt under brystet. Disse gir arr på 2-3 cm.

Les mer om brystforstørrelse her!

Arrenes plassering ved armplastikk

Armplastikk har som formål å stramme opp overarmene ved å fjerne overflødig hud og fettvev (på folkemunne kalt "grevinneheng"). Denne operasjonen vil hos de fleste resultere i et arr som strekker seg fra armhulen og ned til albuen. Arrene plasseres på innsiden av overarmen slik at de ikke er synlige når armene henger rett ned langs siden.

Arr etter overarmsplastikk kan bli noe kraftigere enn arr etter andre plastikkirurgiske inngrep fordi de går på tvers av hudens naturlige «rynkeretning». Dette kan til en viss grad forebygges ved at man ikke strammer huden for mye. Alle arr vil kort tid etter operasjonen være røde. Dette er normalt. I løpet av 3-12 måneder blekner de og vil etter hvert bli hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men med moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på overarmen fremstå som bleke streker.

Arr ved neseoperasjon

Man kan operere nesen fra innsiden uten noen arr. I de tilfellene man skal gjøre mer med nesen er det aktuelt å legge et lite snitt i nedre del av neseskilleveggen. Dette arret blir tilnærmet usynlig. Ved sistnevnte operasjon får man tilgang til hele nesen.

neseoperasjon snitt nesebor

 

Neseoperasjon kan du lese mer om her!

Arr etter brystløft

Arrenes plassering etter brystløft ligner veldig på arrene etter brystreduksjon, og vil alltid bestå av et sirkulært arr omkring brystvorten. Hos de aller fleste vil det også være et arr mellom det runde arret rundt brystvorten og folden under brystet. Som regel vil det også være et kort arr i denne folden. Alle arr vil kort tid etter operasjonen være røde. Dette er normalt.

I løpet av 3-12 måneder blekner de og vil etter hvert bli hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men med moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på brystene fremstå som bleke streker. I folden under brystet er huden noe tykkere enn øvrige deler av brystet og her kan arret derfor bli noe tykkere. Det mørke, pigmenterte området omkring brystvorten (areola) reduseres oftest i forbindelse med et brystløft. Dette kalles for areolareduksjon (areolaplastikk).

Arr ved fettsuging

En fettsugning (liposkulptur) etterlater seg svært lite arr. Det blir kun 5 mm lange arr på de stedene man går inn for å hente ut fett og de er oftest lite synlige.

Arr ved BBL (rumpeforstørrelse med eget fett): Ved såkalt Brazilian butt lift tar man ut fett fra områder pasienten ønsker mindre fett og injiserer det i rumpen. Operasjonen etterlater seg svært lite arr. Pasienten må bruke kompresjonsplagg på området som er fettsugd i minimum 2-3 uker etter operasjon.

Les mer om fettsugning her

Arrenes plassering ved lårplastikk

Ved lårplastikk strammes løs hud på innsiden av låret. Denne operasjonen vil hos de fleste resultere i et arr som strekker seg fra lyskefuren nedenfor hoftekammen og følger denne furen innover på låret og noe bak på seteregionen. Ved mer omfattende hudoverskudd kan det være nødvendig å fjerne hud også på innsiden av låret ned mot kneet. Arrene plasseres på innsiden av låret plasseres slik at de ikke er synlige når man står med benene sammen. De vertikale arrene på innsiden av lårene kan bli noe kraftigere enn arr etter andre plastikkirurgiske inngrep fordi de går på tvers av hudens naturlige «rynkeretning». Dette kan til en viss grad forebygges ved å ikke stramme huden for mye. Alle arr vil kort tid etter operasjonen være røde. Dette er normalt. I løpet av 3-12 måneder blekner de og vil etter hvert bli hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men med moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på lårene og lyskene fremstå som bleke streker. På grunn av tyngden av vevet man forsøker å løfte opp, vil ofte arrene i lyskene utvides med tiden og trekkes noe nedover.

Arr etter mageplastikk (bukplastikk)

Mageplastikk arr

Arret etter mageplastikk ligger skjult under trusekanten. Det blir et lite arr rundt navlen. Enkelte ganger kan det oppstå unormal arrdannelse i operasjonssåret. Arret modnes langsomt. Pasienten vil merke dette ved at arret er tykt, stivt rødt og kløende unormalt lenge etter operasjonen. Pasienter med mørkere hudtyper er noe mer disponert for dette enn de med lyse hudtyper. Dersom dette har oppstått i forbindelse med andre operasjoner du har vært i gjennom er det nyttig om du opplyser dette til kirurgen ved forundersøkelsen. Vi kan da benytte metoder/avtale hyppigere kontroller for å forebygge dette. Behandlingen kan være spesialtape eventuelt kortisoninjeksjoner. Av og til kan dette kreve korreksjoner senere.

Les mer om bukplastikk her!

Arr ved øyelokksplastikk

Øyelokk arr ved øyelokksoperasjon

Arrene etter øyelokksplastikk blir nærmest usynlige etter en stund. Poser under øynene kan behandles med laser, og da vil det ikke bli noen arr. (Illustrasjon: ASPS)

Les mer om øyelokksoperasjon (tunge øyelokk) her

Les mer om poser under øynene her

Animasjonen er kun ment som en generell informasjon.

 

Arr etter gynekomasti-operasjon

Ved denne operasjonen fjerner kirurgen fett og brystkjertel hos menn med brystutvikling. Normalt utføres det først fettsuging, som etterlater 5 mm lange arr ved siden av brystet, deretter fjernes kjertelen i nedre kant av brystvorten. Arret ved brystvorten havner i overgangen mellom det røde området rundt areola (brystvorten) og huden, og vil derfor oftest være svært lite synlig.

Gynekomasti arr

 

Les mer om arr, arrkorreksjon og relaterte operasjoner