Gynekomasti

Brystreduksjon hos menn ved gynekomasti

Gynekomasti ved mannepupper (brystreduksjon menn)

Unormalt store bryster oppleves av en del menn som et stort sosialt problem.

Enkelte tør ikke å gå på stranden i bar overkropp og heller ikke i T-skjorte om sommeren.

Operasjon ved mannlig brystutvikling (gynekomasti) er et kirurgisk inngrep der vi fjerner brystkjertelvev og fettvev.

Det er flere årsaker til denne utviklingen, men oftest er det en hormonell årsak. Har man brukt forskjellige former for steroider ser man gjerne brystutvikling. Det vanlige er at man gjennomgår en generell medisinsk undersøkelse med diverse blodprøver. Dersom man ikke finner at det er en sykdom som ligger til grunn for brystutviklingen, kan man opereres.

 

Vekt og gynekomasti

Brystene forandrer seg med kroppsvekten. Det anbefales ikke at man gjennomgår denne operasjonen før man har en stabil vekt (6 måneder).

Selve operasjonen

Kirurgen vil markere operasjonsområdet og ta bilder. Operasjonen foregår i narkose.

Det settes inn bedøvelsesvæske i brystet og deretter fettsuges det nesten alltid først. Ofte er det et område med kjertelvev sentralt som vil stikke litt ut. For å fjerne dette, legger vi et lite snitt i nedre kant av brystvorten og tar det bort. Til slutt syr vi i huden med sting som løses opp av seg selv. Vi legger ofte dren som fjernes neste dag for å unngå blodansamling I brystet.

Mulige komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men kan inntreffe ved alle typer operasjoner og kan derfor ikke utelukkes helt.

Sårinfeksjon

Infeksjon i såret forekommer svært sjelden, og du behandles med antibiotika før inngrepet.

Blødning

Blødning forekommer hos ca 1 av 100, noe som kan kreve reoperasjon. Drensbehandling reduserer risikoen for reoperasjon.

Ujevnheter

Visse ujevnheter i brystet etter en operasjon kan forekomme, og vil vanligvis være vanskelig å rette på. Sideforskjeller kan forekomme etter operasjonen. Vanligvis skyldes dette sideforskjeller som er til stede før operasjonen.

Følelsen

Følelsen i brystvortene kan være noe redusert etter operasjonen. I sjeldne tilfeller kan følelsen bli helt borte, men de aller fleste får følelsen tilbake. Dette kan ta opptil 12 måneder.

Ekspertene på Cosmo Clinic svarer på spørsmål om gynekomasti (video)

Dersom man bruker steroider etter denne operasjonen, kan små kjertel-elementer som er igjen utvikle seg noe.

 

Animasjon som viser brystreduksjon hos menn

Animasjonene er bare generell veiledning. Selve operasjonen og resultatet kan være annerledes enn det som vises.

 

Før operasjonen

Røyking: Du må ikke bruke nikotin (tobakk, snus, e-sigaretter, nikotin tyggegummi) 2 uker før og 2 uker etter inngrepet. Årsaken til dette er at nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden. Nedsatt blodsirkulasjon øker risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr og redusert følsomhet i brystvorten.

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer. Bruker du blodfortynnende medisiner bør du ha sluttet med det 14 dager før inngrepet. I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Unngå også A-, D-, E- og K-vitamin.

Ta gjerne på deg løstsittende, vide klær, gjerne genser med glidelås.

Operasjonsdagen tar du en dusj og vasker hals-, kropp- og armhuleområdet med Hibiscrub såpe. Du må ikke smøre deg med fuktighetskrem eller bruke deodorant.

Du må være fastende minst 6 timer før operasjonen. Det vil si at du ikke kan drikke eller spise i dette tidsrommet. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som klinikken har gitt deg med litt vann, inntil 1 timer før inngrepet.

Operasjonen

Operasjonsdagen møter du fastende, kirurgen vil markere operasjonsområdet og ta bilder av operasjonsområdet. Du blir fulgt til operasjonsavdeling der du vil møte operasjonsteamet som består av narkoselege, narkosesykepleier og operasjonssykepleier. De vil overvåke deg under hele operasjonen og sørge for at du har det trygt hele tiden.

Operasjonen foregår i full narkose og tar mellom 1-1,5 timer.

Det settes inn bedøvelsesvæske i brystet og deretter fettsuger vi nesten alltid først. Ofte er det et område med kjertelvev sentralt som vil stikke litt ut. For å fjerne dette, legger vi et lite snitt i nedre kant av brystvorten og tar det bort. Til slutt syr vi i huden med sting som løses opp av seg selv. Vi legger ofte dren som fjernes neste dag for å unngå blodansamling I brystet.

 

Brystutvikling hos menn: gynekomasti