Leppe-kjeve-ganespalte

Leppe-kjeve-ganespalte

Leppe-kjeve-ganespalte består i at overleppen og/eller ganen er spaltet. Kløften kan være lokalisert bare til leppen og kjevekammen eller bare til ganen. Det vanligste er en kombinasjon av leppe- og ganespalte.

Årlig fødes det omtrent 100 barn i Norge med leppe-kjeve-ganespalte. Årsaken er dels arvelig og dels andre forhold. Behandlingen er kirurgisk. Man kan ha isolert leppespalte, kjevespalte eller ganespalte og man kan ha ensidig spalte eller tosidig. Ved leppespalte er nesen alltid påvirket i større eller mindre grad.

leppespalte

Leppespalten er viktig å lukke av kosmetiske årsaker, kjevespalten for å sørge for tannstillingen og vekst av kjeven mens ganespalten lukkes for å oppnå normal tale uten nasalering og for å sørge for at mat ikke kommer opp i nesen.

Det finnes flere operasjonsmetoder. Det vanligste er at leppen lukkes i 3 måneders alder og at ganen enten lukkes samtidig eller ved ett års alder. Kjeven kan ikke lukkes. I stedet henter man ben fra hoftekammen som legges inn i kjevespalten. På denne måten får man normal vekst av kjeven og man kan få tenner til å vokse ut i denne. Denne operasjonen skjer i samarbeid med tannlege og utføres rundt 6 års alder.

Nesekorreksjonen utføres til slutt rundt 14-16 års alder.

leppe kjeve ganespalte

I Norge utføres disse operasjonene ved Plastikkirurgisk avdeling, Rikshospitalet og ved Plastikkirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus.

Fakta om rekonstruktiv plastikkirurgi

Fakta om rekonstruktiv plastikkirurgi i Norge

Facialisparese

Mikroti (mangelfullt utviklete ører)

 

Generelle pressehenvendelser og intervjuforespørsler angående plastisk kirurgi rettes til Cosmo Clinic Oslo på tlf. 21 05 56 60.