Panneløft

Panneløft med kikkehullsteknikk

Panneløft er en elegant operasjonsmetode hvor panne og bryn løftes ved hjelp av kikkehullsteknikk i hodebunnen.

Panneløfting med kikkehullsteknikk

Mange tror at et panneløft gir et kunstig, uttrykksløst utseende. Sannheten er at et panneløft gir et naturlig, mer våkent utseende hvor mimikken er bevart. Øyebrynene er løftet høyere og huden over øyelokkene blir mindre fremtredende.

Mange som kommer for å gjøre en øyelokksoperasjon har nedsunkne øyenbryn eller panne, sier plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic i Oslo. En vanlig øyelokksoperasjon vil ikke være tilstrekkelig til å få fram øyelokket godt nok. Et panneløft vil strekke huden over øynene og gjøre avstanden fra bryn til øyelokket større. Er det fortsatt litt hud over øyelokket, gjøres det en mindre øyelokksoperasjon i tillegg. På denne måten får men frem øyelokket enda bedre.

Noen løfter brynene ved å fjerne hud ovenfor brynene, men dette gir vanligvis meget tydelige arr og bør kun benyttes på eldre. Ved en konsultasjon hos en av landets mest erfarne ansiktskirurger vil du kunne få vite hvilken behandling som vil gi det beste resultatet for deg.

Endoskopisk panneløft (kikkehullskirurgi)

Endoskopisk panneløft ble innført tidlig på 1990-tallet. Dr Bjærke ved Cosmo Clinic har utført flere hundre slike operasjoner siden 2002. Fordelen med kikkhullsoperasjon er at den kun gir små arr i den hårbevokste delen av hodet som derfor ikke vises. Det er også en meget velegnet operasjon for menn som ikke har hår på hodet da arrene så å si blir usynlige etter noen måneder. I tillegg til å løfte øyebrynene og huden over øyelokkene, deler vi også sintemuskelen der det er nødvendig.

Det er vanskelig å motivere pasienter til å gjøre åpne panneløft. Det regnes som en gammel operasjonsmetode. Det legges da et snitt fra øre til øre og huden ned til brynene løsnes. Deretter fjernes hudoverskuddet og brynene løftes opp. Et åpent panneløft er et mye større inngrep som gir større fare for håravfall, tydelige arr og redusert følelse. Dr. Bjærke ved Cosmo Clinic i Oslo anbefaler derfor endoskopisk panneløft (kikkehullskirurgi).

Du kan selv se virkningen av et panneløft på øyelokkene ved å stramme pannen mot hårfestet.

Tomm og Hilde Bjærke

Endoskopisk panneløfting utføres kun av en håndfull norske kirurger, og to av de dyktigste finner du på Cosmo Clinic i Oslo: Tomm og Hilde Bjærke. Her forbereder de panneløft med kikkhullsteknikk.

Animasjon som viser panneløfting

Animasjonen er kun ment som en veiledning. Selve operasjonen og resultatet kan være annerledes enn det som vises i videoen. 

 

Video: Panneløft eller øyelokkoperasjon?

 

Hva sier pasientene etter panneløftoperasjon?

«Jeg gjorde panneløft i fjor, og resultatet er helt fantastisk. Jeg hadde fått veldig tunge øyebryn, og jeg så derfor veldig trøtt og sliten ut. Etter denne operasjonen føler jeg at jeg ser 10 år yngre ut. Hilde Bjærke er en kjempeflink kirurg, jeg anbefaler henne på det sterkeste.»

«Tomm Bjærke har gitt meg en hud og et uttrykk som har reversert 10 år i alder. Ingen har sett at jeg er operert, jeg ser helt naturlig frisk ut. Hilsen en meget fornøyd kvinne etter panneløft, facelift og laserbehandling.»

Les flere pasienters erfaringer etter panneløft her...

 

Operasjonen

Narkose

Operasjonen ved Cosmo Clinic i Oslo utføres vanligvis i narkose eller lett søvn (sedasjon) med lokalbedøvelse. Operasjonen tar ca 60 minutter. Det legges et ca 1,5 cm langt snitt i hvert tinningområde (i behåret hodebunn). Deretter tre små snitt i issen (behåret del) på ca 1 cm. Pannehuden løsnes fra benet og sintemuskelen løsnes fra neseroten. Ved hjelp av sting på innsiden trekkes pannen og brynene oppover og festes til en liten skrue som er festet til skallebenet. Denne skruen løser seg opp av seg selv sammen med stingene etter en stund. Sårene lukkes med metallstifter, disse fjernes etter ca 10 dager. Det legges på et stramt pannebånd som brukes i 2-3 dager.

Panneløfting kombinert med øvre øyelokkoperasjon

De som i tillegg har overskuddshud på øyelokkene kan få fjernet dette i samme seanse. Vanligvis anbefaler vi å først gjøre et panneløft og deretter vente i 6-8 uker før vi gjør øvre øyelokkplastikk da brynene siger noe. Hos de som er avhengige å få gjort alt på en gang, diskuteres dette på forhånd.

Etter operasjonen

Du vil ha en bandasje rundt hodet som du bør ha i 2-3 dager. Det er ofte lite smerter og du vil i tilfelle få smertestillende medisiner for å redusere dette. Du vil vanligvis forlate klinikken etter 1-2 timer sammen med en pårørende. Du bør ha pårørende hos deg til neste morgen.

Det er viktig at du ligger med hodet høyt det første døgnet og spiser lett fordøyelig mat det første døgnet. Du kan dusje når bandasjen fjernes og det er fint å bruke et pannebånd i ytterligere 2 uker.

Pass på å ikke tre hodet gjennom en trang genser, ta på hjelm eller gni hardt i pannen de første 6 ukene. Vær skånsom ved hårvask, håret strykes forsiktig bakover.

Du vil få blodutredelser rundt øynene i større eller mindre grad, men de vil vanligvis være borte etter ca 2 uker. Vær forsiktig med trening de første 4 ukene.

Komplikasjoner og resultater ved endoskopisk panneløft

Pasienter med lite hår

Pasienter med lite hår egner seg meget godt for et endoskopisk panneløft fremfor et tradisjonelt åpent panneløft. Det vil tilkomme små arr i hodebunnen som vil være lite synlige på sikt.

Hevelse og blodutredelser ved panneløft

Alle har moderat hevelse i pannen rett etter inngrepet, men pannen ser glatt og uoperert ut. Det er vanlig å få blodutredelser rundt øynene og på kinnbena. Dette er vanligvis borte etter 14 dager.

Asymmetri

Husk at brynene ikke nødvendigvis vil være helt symmetriske etter et slikt inngrep. Alle har en viss grad av asymmetri og slik vil det være etterpå også. Det kan justeres med hvordan brynene nappes. Dersom du er veldig opptatt av millimetersymmetri, er ikke dette (eller andre inngrep) noe for deg. Brynene siger også gradvis ned etter hvert, men beholder en høyere posisjon enn før operasjonen.

Panneløft og sintemuskelen

Sintemuskelen (corrugator) svekkes, slik at det vil være mindre grad av rynker i dette området. Mange vil ha nedsatt følsomhet i panne og hodebunn etter inngrepet. Dette varer vanligvis i 2-3 måneder. Pannen kan rynkes som før, men den vil være glattere. I meget sjeldne tilfeller kan man også skade nerven til pannemuskelen, dette gjør at man ikke lenger kan rynke pannen.

Panneløft og nedsatt følelse

Panneløft medfører nedsatt følelse i pannen og hodebunnen i 2-3 måneder, men er alltid forbigående.

 

Fakta om plastisk kirurgi

 

De fem vanligste operasjonene (2016)

Tomm Bjærke, ekspert på panneløft

Brystforstørrelse

Fettsuging

Neseplastikk

Tunge øyelokk og poser under øynene

Ansiktsløft (facelift)

Her kan du lese flere fakta om plastisk kirurgi!

Her kan du lese mer om rekonstruktiv kirurgi

 

Kilder

Overlege Tomm Bjærke, Cosmo Clinic Oslo

American Society of Plastic Surgeons

Har du spørsmål?

Pressehenvendelser, forespørsler om intervju eller henvendelser fra pasienter:
Ring Cosmo Clinic på telefon 21 05 56 60 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Når du sender epost til Cosmo Clinic, er det Cosmo Clinics personvernerklæring som gjelder. Den kan du lese her.