Hilde Bjærke om ansiktsløft: På Cosmo prøver vi alltid å overgå pasientenes forventninger

Hilde Bjærke intervjuet om ansiktsløft ved Cosmo Clinic

Tomm og Hilde Bjærke opererer

At Cosmo Clinic er det selvsagte valget for kvinner og menn som vurderer ansiktsløft (facelift), har vært opplagt for alle som er interessert i plastisk kirurgi. Enda tydeligere blir det når man leser anmeldelsene Cosmo Clinic får på Legelisten.no og Google. Men hva er egentlig et ansiktsløft? Hvem er aktuelle kandidater for denne operasjonen?

Tomm og Hilde Bjærke ved Cosmo Clinic har en kompetanse på ansiktsløft og annen ansiktskirurgi som er uten sidestykke i Norge.

Denne teksten er delvis basert på et intervju Hilde Bjærke gjorde med IN magasinet i 2022.

Tomm Bjærke

Tomm Bjærke er en av Norges mest erfarne kosmetiske plastikkirurger og er høyt respektert innen det plastikkirurgiske miljøet. Han har en enormt bred kunnskap og har vært med å videreutvikle den kosmetiske kirurgien i Norge. Tomm var en av pionerene i Norge innen kosmetisk ansiktskirurgi og lærte seg tidlig moderne metoder for panneløft, ansiktsløft og halsløft. Tomm har utført flere tusen inngrep innen kosmetisk ansiktskirurgi (øvre og nedre øyelokk, laserbehandlinger, ansiktsløft, panneløft og halsløft).

Hilde Bjærke

Hilde Bjærkes kompetanse er helt unik i Norge. Hun har mange års erfaring fra Rikshospitalet med avansert ansiktsrekonstruksjon hos pasienter med ansiktslammelse, misdannelser og skader i ansiktet før hun begynte med kosmetisk kirurgi. På Cosmo Clinic er hun høyspesialisert på kosmetisk ansiktskirurgi (ansiktsløft, panneløft, halsløft, øvre og nedre øyelokk, hakeimplantater og laserbehandling). I tillegg til sin sterke faglige kunnskap, har hun et sjeldent estetisk blikk og en varm og omsorgsfull personlighet.

Hilde Bjærke besvarer journalistens spørsmål på den lekre Cosmo-klinikken i Nydalen.

Rynker eller løs hud

Er det rynker i ansiktet som gjør at folk kommer til dere for ansiktsløft?

– Det vanlige er at pasienten forteller at hun eller han ser sur og trøtt ut og at ansiktet virker dratt og har seget nedover, særlig nedre del av ansiktet, som kan gi det pasientene omtaler som «hamsterposer». Det er først og fremst løs hud som oppleves som skjemmende. En del opplever ansiktet som mer «firkantet» fordi hjerteformen er borte.

Hva med halsen?

Mange som kommer for et ansiktsløft har også tydelige aldersforandringer på halsen. Halsen blir mindre definert med løs hud/fett under haken. Den store muskelen på halsen (Platysma) sklir fra hverandre i midtlinjen og siger ned, noe som gir tydelige muskelstrenger på halsen. Dette gjør at kjevelinjen/halsen blir lite definert. Ved å kombinere en facelift med et halsløft vil man få en definert kjevelinje og hals både forfra og i profil. Løs hud på halsen vil ikke bli bedre av kun å fettsuge, snarere tvert imot.

platysma

 

Så løshuden på halsen forsvinner ikke med et ansiktsløft?

– Muskelstrengene, fettet og den løse huden på halsen vil ikke blir borte med et ansiktsløft alene, da må man ta et halsløft i tillegg. Noen utfører kun fettsuging av fettet som ligger over halsmuskelen av halsen, men det fører bare til at pasienten får løsere hud samt at det kan bli ujevnheter.  Det er helt nødvendig å fjerne fettputen som ligger under halsmuskelen, sy sammen muskelstrengene på halsen samt stramme løs overskuddshud for å oppnå et optimalt resultat.

Forsvinner rynker på overleppen med et ansiktsløft?

– Nei. Rynker i kinnet blir dratt ut, mens rynker på overleppen må behandles med kraftig laser, noe enkelte pasienter velger å få utført i samme operasjon som faceliften.

Naturlig resultat viktig

Hva er folk mest redd for?

– Helt klart at de skal se unaturlige ut etter operasjonen. Media elsker å vise bilder av kjendiser som har fått mislykkede resultater. Men når man kommer til konsultasjon her, vil man få se flere før-etter-bilder av andre pasienter som har utført ansiktsløft og halsløft. Pasientene får ikke et unaturlig eller operert utseende. Tvert imot: Pasientene ser freshere og yngre ut.

Hilde Bjærke fortsetter: – Her på Cosmo Clinic prøver vi alltid å overgå pasientenes forventninger. Alle får en personlig oppfølging, grundig medisinsk vurdering og 100 % ærlige svar på hvilket resultat de kan forvente seg. Vi setter av god tid på konsultasjonen og forklarer operasjonen i detalj. Kommunikasjonen mellom pasient og plastikkirurg er helt avgjørende for at pasienten skal bli fornøyd. Vi lever jo av at pasientene blir fornøyde. Pasientene kan når som helst ringe kirurgen dersom de er bekymret for et eller annet. Komplikasjoner skjer svært sjelden. For oss som plastikkirurger er det utrolig tilfredsstillende å få tilbakemeldinger om at vi har gjort en forskjell i folks liv.

Kan tatovering i ansiktet by på problemer ved et ansiktsløft?

Nei, men tatoveringen kan flytte på seg.

Er det vanlig med komplikasjoner?

Ved all kirurgi kan det skje komplikasjoner. Det skjer sjelden ved ansiktsløft og halsløft.

Infeksjon er svært sjelden. Alle får antibiotika. Røykere har litt økt sjanse for å få infeksjon.

Blødning er svært sjeldent ved ansiktsløft. Vi legger inn et dren, som kommer ut bak hvert øre. Det er bedre at det lille blodet som kan komme kommer ut enn at det legger seg under huden. Vi bruker imidlertid mye tid på å stoppe alle små blodkar. Drenet fjernes dagen etter operasjonen. Alle får også hodebandasje. Dagen etter kommer de tilbake og fjerner drenet, og da får de også en ny hodebandasje. Denne hodebandasjen beholder de i fire dager før de fjerner den selv hjemme. Da kan de dusje og vaske håret. Etter 10-14 dager fjernes alt av sting.

Hvor gjøres det?

Her på Cosmo Clinic. Av meg. Jeg tar alle kontrollene selv. Etter fjorten dager kan pasientene vise seg ute blant folk uten at noen ser at de er operert. Det er forresten vanlig at man blir nummen på kinnene foran ørene og på haken, og det tar gjerne noen måneder før følelsen kommer helt tilbake til det normale. Dette plager ikke pasientene noe særlig fordi de vet at det er normalt.

Hvilke erfaringer har pasientene etter facelift?

«Jeg fikk utført facelift og halsløft hos Hilde Bjærke i midten av august 2022. Dette var noe jeg hadde vurdert i flere år, men var redd for at det ikke skulle bli slik jeg ønsket. Etter to konsultasjoner hos Hilde Bjærke følte jeg meg trygg på at dette ville gå bra. Jeg følte meg veldig godt ivaretatt hele veien, og er kjempefornøyd med resultatet. Litt vondt første døgnet før drenene ble tatt ut, men trengte aldri de sterkeste smertestillende jeg hadde fått med. Føler jeg har fått tilbake ansiktsformen jeg en gang hadde, og halsen som jeg før prøvde å skjule med skjerf, er nå slik jeg var i mine yngre dager. Er veldig glad for at jeg endelig fikk gjort dette, og Hilde Bjærke har gjort en strålende jobb.»