Labiaplastikk (kjønnsleppereduksjon)

Noen plages av svært store kjønnslepper. Dette kan være sosialt hemmende i forhold til en partner. I Norge kommer disse underlivsoperasjonene inn under lov om omskjæring som blant annet krever at det skal foreligge en medisinsk indikasjon for operasjon.

Kjønnsleppeoperasjon

Kjønnsleppereduksjon (labiaplastikk) utføres av enkelte plastikkirurger mens andre operasjoner på kvinners underliv utføres av gynekologer. I Norge kommer disse operasjonene inn under lov om omskjæring som blant annet krever at det skal foreligge en medisinsk indikasjon for operasjon og ikke en rent kosmetisk grunn. I mange andre land, blant annet Sverige er det fullt lovlig å operere på underlivet på kosmetisk indikasjon.

Det er likevel uten tvil at noen plages av svært store kjønnslepper. Dette kan være sosialt hemmende i forhold til en partner.

Operasjon for store kjønnslepper

Disse operasjonene foregår vanligvis i en kort narkose. Rent operasjonsteknisk er dette en enkel prosedyre hvor man tar en kile av kjønnsleppene. Disse sys så sammen med sting som går bort av seg selv. Det er ofte en del blødning i forbindelse med disse inngrepene og man kan få små blodansamlinger etterpå.

Komplikasjoner

Arrene blir vanligvis tilnærmet usynlige.

Man kan få infeksjon i etterforløpet og vil da kunne få åpne sår og brede arr som må korrigeres senere.

 

Animasjon om inngrepet

Les mer

"Labiaplastikk er ingen ny behandlingsmetode, men det har vært økende oppmerksomhet omkring prosedyren i de senere år. Dessuten er det en pågående samfunnsdebatt om intimkirurgi både i Norge og internasjonalt." Les mer om labiaplastikk på Tidsskriftet.no

"Helsedirektoratet er i disse dager i gang med kartlegging av hvor utbredt intimkirurgi i Norge egentlig er. Intimkirurgi er et begrep som omfatter operative inngrep på de indre kjønnsleppene, som forminskes. Stort sett gjøres dette av estetiske hensyn og ikke fordi kvinnen er plaget av smerter eller lignende. Anslagsvis 1000 slike inngrep gjøres hvert år i Norge," ifølge en artikkel om intimkirurgi på Legeforeningen.no.

 

Pressehenvendelser og intervjuforespørsler angående plastisk kirurgi rettes til dr. Thomas Berg på tlf. 21 05 56 60.

Fakta om rekonstruktiv plastikkirurgi

Fakta om rekonstruktiv plastikkirurgi i Norge

Facialisparese

Mikroti (mangelfullt utviklete ører)