Fettsuging

Fettsuging (liposkulptur)

Fettsuging er ingen slankemetode, men går ut på at man fjerner lokale ansamlinger av fett på områder fettet er vanskelig eller umulig å trene bort, for eksempel på yttersiden av lårene.

Fjerning av lokale ansamlinger av fett

Fettsuging kan ikke ses på som en slankemetode, men er en meget effektiv behandling for å redusere avgrensede og uproporsjonale fettansamlinger. Fettsuging medfører at man fjerner en viss andel av fettceller i det behandlede området. Virkningen er dermed permanent. Dersom man går opp i vekt, vil man også legge på seg i det behandlede området, men i mindre grad enn før behandlingen.

fettsuging lipo opptegning på lår

I USA utføres det mer enn 200.000 fettsuginger årlig og er det vanligste plastikkirurgiske inngrep etter brystforstørrelse.

De som egner seg best til denne type operasjon er normalvektige med lokaliserte fettansamlinger og som har fast, elastisk hud. Ved fettsuging benytter man seg av hudens evne til å trekke seg sammen. Dersom du har fast, stram hud vil den vanligvis trekke seg sammen etterpå. Er huden løs i utgangspunktet vil den vanligvis bli løsere etter inngrepet og det kan være nødvendig å fjerne hud. 

De områdene på kroppen som egner seg best for fettsuging er:

  • mage
  • flanker
  • ryggputer
  • ytterside lår
  • innside lår
  • innside knær
  • hake
  • bryst hos menn

Fettsuging Tomm Bjerke

Bildet viser plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic under en fettsuging. Først settes det en løsning med lokalbedøvelse og et stoff som gjør at det blør minimalt.

Operasjonen

Operasjonsdagen møter du fastende, kirurgen vil markere operasjonsområdet og evt. ta bilde av operasjonsområdet dersom dette ikke er gjort tidligere. Vi går så sammen til operasjonsavdeling der du vil møte operasjonsteamet som består av narkoselege, narkose sykepleier og operasjonssykepleier. De vil overvåke deg under hele operasjonen og sørge for at du har det trygt hele tiden.

Inngrepet foregår vanligvis i lokalbedøvelse og dyp søvn. Fettsuging går ut på å suge ut underhudsfett ved hjelp av små kanyler. Dette kan enten gjøres manuelt med en sprøyte med undertrykk, ved et maskinsug som lager undertrykket eller ved hjelp av ultralyd. Før fettsugingen starter lages det små åpninger i huden og det settes en løsning med lokalbedøvelse og et stoff som gjør at det blør minimalt (Adrenalin). Deretter suges fettet ut. Dette gjøres etter et bestemt mønster, slik at man får en jevn flate. Til slutt lukker vi åpningene, enten med små plasterlapper eller med fine sting.

Etter operasjonen

Du våkner opp i sengen din på oppvåkningsavdelingen. Det er ofte lite smerter og du vil i tilfelle få smertestillende medisiner for å redusere dette. Du vil vanligvis få forlate klinikken etter 1-2 timer sammen med en pårørende som er sammen med deg til neste morgen. Du vil få telefonnummeret til kirurgen som kan nås hele tiden. Det settes på et kompresjonsplagg som du bruker i 3-4 uker. Du kan dusje etter 1 dag.

Mulige komplikasjoner

Du kan oppleve asymmetri, ujevnheter i huden, nedsatt følelse i huden og pigmentforstyrrelser. Fettsuging av områder hvor huden i utgangspunktet ikke er stram, (mage og hake) vil føre til at huden blir enda løsere. I disse tilfellene vil vi ofte anbefale at det gjøres hudfjerning samtidig.

Infeksjoner og blødninger etter fettsuging er svært uvanlig.

Det er viktig å ha realistiske forventninger til inngrepet. Du blir aldri helt perfekt!

Animasjon som viser inngrepet

 

Plastikkirurgi: De fem vanligste operasjonene i 2016

I denne videoen forteller overlege Thomas Berg ved Cosmo Clinic i Oslo om fettsuging (liposkulptur).

 

Generelle prressehenvendelser og intervjuforespørsler angående plastisk kirurgi rettes til Cosmo Clinic på tlf. 21 05 56 60.