Svettebehandling

Svettebehandling (overdreven svette)

Noen er plaget av unormalt mye svetting. Det er hovedsakelig de som har mye svette under armene og i håndflaten som søker behandling. Enkelte svetter så mye at det er et stort problem i sosiale situasjoner. Store svetteringer under armene og klamme hender gjør at noen ikke tør å gå i T-skjorte eller ta andre i hendene.

Hva er hyperhidrose (økt svetteproduksjon)?

Overdreven svette er en lidelse som kjennetegnes av økt produksjon av svette i armhuler, håndflater eller på føttene.

Svette kommer fra svettekjertlene som finnes over hele kroppen, men som man finner spesielt mange av i armhulen, i håndflatene og i lysken. Ved å avgi svette kontrollerer kroppen temperaturen. Svettekjertlene styres av nervesystemet og ved sterke impulser dannes det mer svette.

Behandling

Det første man ofte forsøker er STOP24. I mange tilfeller er dette en god behandling. I tillegg kan man kjøpe visse andre medisiner på apoteket som aluminiumklorid. Disse stoffene "binder svetten" og tørker ut huden.

Dersom dette har dårlig effekt og plagene er store, er det andre alternativer som er gode, men som har sine ulemper. Injeksjoner som  gjør at svettekjertlene produserer mindre svette er et alternativ. Behandlingen er enkel og ufarlig dersom det gjøres av en kyndig person. Ulempen er at effekten er forbigående og men trenger derfor ny behandling ca hvert halvår.

Kirurgisk fjerning av svettekjertlene

Dette er en operasjonsmetode man kan benytte for svette i armhuler og lyske. Operasjonen er enkel og man skjærer vekk det hårbærende området hvor det er mange svettekjertler.

Effekten er ofte svært god, men man etterlater arr og dette er en operasjon hvor man ofte får sårinfeksjoner. Hovedårsaken til dette er at man ofte må fjerne mye hud slik at det blir stramt når man syr igjen. Sårinfeksjon etterlater ofte brede arr.

Mange er likevel godt fornøyd med denne behandlingen

Sympatectomi

Dette er en elegant operasjonsmetode hvor man ved hjelp av kikkehullsteknikk går inn i brystkassen med et tynt kamera og brenner av to nerver på baksiden av lungene. Operasjonen tar ca en halv time og forgår i full narkose.

Ved å brenne over nervene som styrer signalene til svettekjertlene, kan man velge om man vil stoppe svetten i hendene eller i armhulen.

Man kan også stoppe ansiktsrødme med denne metoden.

Ulempen ved denne metoden er at lungene kan klappe sammen rett etter operasjonen.
Det må da legges inn et dren i brysthulen som man må ha i noen dager til lungen folder seg ut.
En annen ulempe er at mange opplever såkalt sterk kompensatorisk svette. Det vil si at man svetter kraftigere i andre områder på kroppen som for eksempel rygg, bryst og lysker.