Fettransplantasjon i ansikt

Naturlig fylde med eget fett fra fettransplantasjon

Med en fettransplantasjon kan du få tilbake en naturlig fylde i ansiktet. Fettransplantasjon til ansiktet kombineres gjerne med ansiktsløft (facelift).

Få volum og fylde med eget fett

Har du lite fylde i ansiktet og huden virker slapp er fettransplantasjon et godt valg. Mange bruker fillere for å oppnå tilsvarende resultat, men du trenger da påfyll 2-3 ganger i året. I tillegg inneholder fettvev stamceller som gir en hudforbedrende effekt. Stamcellene i fettet kan omdannes til fibroblaster som produserer collagen og elastiske fibre. På den måten får du ikke bare mer fylde og spenst i huden din, men også en hud med bedre hudkvalitet.

Ved fettransplantasjon, henter vi ut fett fra ett sted på kroppen din, behandler fettet og sprøyter det inn i et annet område. På denne måten kan du ikke få noen reaksjon på det som sprøytes inn. Det er ofte en begrensing på hvor mye fett som kan sprøytes inn fordi vi flytter levende celler fra ett område til et annet. Cellene som overføres er avhengig av god blodsirkulasjon fra vevet rundt for å overleve. Vanligvis sier vi at mellom 50 og 70% av cellene som overføres overlever.

Vi må ofte utføre fettransplantasjon i to omganger for å få et godt resultat.

Fettet gir volum, men inneholder også stamceller og er mye brukt i kosmetisk ansiktskirurgi i forbindelse med ansiktsløft hvor vi i tillegg til volum ser en klar bedring av hudkvaliteten. Stamcellene i fettet kan utvikle seg til blant annet elastiske fibre og skille ut mer kollagen som er med på å bidra til et mer ungdommelig utseende.

Andre inngrep der vi bruker fettransplantasjon

I tillegg til facelift brukes også fettransplantasjon til brystforstørrelse, leppeforstørrelse, kinnbenforstørrelse, penisfortykkelse, rumpeforstørring (BBL) og utjevninger av søkk på kroppen etter tidligere kirurgi eller skade.

Fettransplantasjon Cosmo

Slik utføres fettransplantasjon

Fettransplantasjon kan utføres i lokalbedøvelse og lett sedasjon.

Det settes en blanding av bedøvelsesvæske i det området fettet hentes fra. Vanligvis hentes fett fra flanke- og mageregionen. Man bruker små kanyler på bare noen få millimeter til å suge ut fettet. Deretter sentrifugeres fettet, slik at fett og vann skilles fra hverandre. Fettet overføres så til små sprøyter med en tynn kanyle som kan fylle inn ønsket volum i det området som skal fettransplanteres. Det legges på et lite plaster på åpningen der fettet er fjernet fra og der det er satt inn.

Etter operasjonen

Det kan være litt hevelse og eventuelt blåmerker i området der fettet er hentet fra. Er det store områder som er fettsugd, vil man gjerne føle seg litt mørbanket i 1-2 dager. I området der fettet har blitt transplantert til, vil man vanligvis være moderat hoven og man kan også her få mindre blåmerker i huden. Det endelige resultatet kommer etter ca 3 måneder.

Komplikasjoner ved transplantasjon av fett

Der er meget sjelden at det oppstår komplikasjoner ved fettransplantasjon. I områder der huden er svært tynn, for eksempel rundt øynene, kan man oppleve ujevnheter. Det samme gjelder der man sprøyter inn store volum som til bryst eller seteregionen. Her kan det være slik at fettet ikke fester seg i ett område slik at man blir nødt til å korrigere i ettertid med å fylle på mer fett. Man kan også få små cyster og forkalkninger i fettvevet, men det er ikke vanskelig å tolke disse funnene ved for eksempel mammografi.

Rumpeforstørrelse med eget fett

Rumpeforstørrelse med eget fett er mest aktuelt hos de som ønsker å få fjernet fett fra ett eller flere områder på kroppen samtidig som de ønsker å endre formen og volumet på rumpa. Vanligvis fettsuger vi hofter og flanker. Pasienten kan ikke være for tynn; da blir det vanskelig å hente ut tilstrekkelig fett. Fordelen med rumpeforstørrelse (også kalt rumpeløft og Brazilian butt lift) er at kirurgen bare benytter kroppens eget fett og at resultatet er permanent. Man anslår at ca. 60-70% av fettet som injiseres i rumpa blir værende, mens 30-40% forsvinner.

Økt etterspørsel etter rumpeforstørrelse (Brazilian butt lift)

Pressehenvendelser om rumpeforstørrelse og andre trender innen plastikkirurgi bes rettet til dr. Thomas Berg på telefon 21 05 56 60 (kl 8–16).