Øyelokkoperasjon

Øyelokksplastikk - alt du trenger å vite om øyelokkoperasjon

Operasjon av tunge øyelokk og poser under oynene

Øyelokksplastikk er et inngrep hvor overflødig hud, muskel og fett fjernes rundt øynene. Vi skiller mellom øvre øyelokksplastikk (ved såkalte tunge øyelokk) og nedre øyelokksplastikk (populært kalt poser under øynene).

Tunge øyelokk og poser under øynene

Overskudd av hud over øyelokket kan hemme synsfeltet, men også gjøre at man ser trett og upplagt ut. En øyelokkoperasjon er et av de vanligste plastikkirurgiske inngrep, ifølge plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic i Oslo.

Tunge øyelokk

Ved økende alder får mange økt hudoverskudd på øvre øyelokk. Dette skyldes dels mindre elastisitet i huden, men også at pannen og øyebrynene siger ned, slik at avstanden fra øyebrynene til øynene blir mindre. Sammen fører dette til at man får forsterket foldingen av huden over øyelokkene.

Den enkleste metoden for å korrigere dette er å fjerne overskuddshuden svarende til øyelokkene. I mange tilfeller vil det være mer korrekt både å heve pannen og samtidig gjøre øyelokksplastikk. Dersom man hever pannen med kikkehullsteknikk (såkalt panneløft), vil man imidlertid ikke kunne se arrene som ligger godt gjemt i hårfestet.

Hva sier pasientene?

«At et så enkelt og raskt inngrep kan gjøre så stor forskjell er jo fantastisk! Det er blitt en fryd å sminke seg og se seg i speilet igjen. Jeg føler meg våken og opplagt og penere igjen. Anbefaler Cosmo og Tomm på det sterkeste.» (Øvre øyelokk. Kirurg: Tomm Bjærke)

«Operasjon av øvre øyelokk i oktober 2023. Hilde Bjærke tok meg imot på en vennlig og profesjonell måte, all orientering var klar og uten rom for misforståelser. Alle ‘rare’ spørsmål fra min side ble vennlig besvart på en måte jeg forsto. Både konsultasjon og operasjon ble foretatt på en behagelig måte, jeg følte meg trygg og godt ivaretatt. Resultatet er veldig bra, jeg ser kvikkere og flere år yngre ut, og min mann sier han har "fått tilbake den jenta han forelsket seg i for mange år siden". (Kvinne, 76)

«Jeg kan på det varmeste anbefale Tomm Bjærke og Cosmo Clinic dersom du vurderer en øvre øyelokkoperasjon! Jeg hadde tunge øyelokk og hadde tenkt å gjøre noe med det en stund. I forkant av operasjonen var jeg ganske bekymret for eventuelle komplikasjoner, men ble beroliget av grundig og god informasjon fra Tomm. Selve inngrepet var raskt og smertefritt, og jeg ble svært godt ivaretatt av et profesjonelt og dyktig team. Noe hoven og blå noen dager etterpå, men langt mindre enn jeg hadde forventet, og svært lite ubehag. Tapen beholdt jeg i 2 uker. Jeg er strålende fornøyd med resultatet, føler meg freshere og ser mer våken ut.»

«Har et sykdomsbilde som medfører stor grad av trøtthet og lavt energinivå. Ønsket å kunne påvirke dette, og valgte øvre og nedre øyelokksplastikk. Dette endret livet og selvbildet dramatisk. Ser mye mer våken ut og 10 år yngre! Er fantastisk fornøyd!» (Kirurg: Hilde Bjærke, Cosmo Clinic)

«Beste hendene i bransjen! Verdt hver eneste krone uten tvil! Jeg tok en øvre og nedre øyelokkoperasjon med fjerning av fettposer med laser under øyene hos dr. Hilde Bjærke desember 2020. […] resultatet ble SÅ naturlig og vakkert. Jeg er så glad at jeg valgte å bruke de beste i bransjen og de er verdt hver eneste krone! Føler meg som en helt nytt menneske!»

Slik foregår en øyelokksoperasjon

Kirurgen tegner på øyelokkhuden og på den måten markeres hudområdet som skal fjernes. Deretter settes det lokalbedøvelse. Huden skjæres vekk og man fjerner en muskelstripe. Så fjernes det deler av fettputene. Såret lukkes med tråd som fjernes etter 7-9 dager. Over tråden legges det vanligvis små plasterlapper som sitter på like lenge. Til slutt legges det på en kjølebrille. 

 

huden fjernes i de markerte omradene

Huden fjernes i de markerte områdene (Illustrasjon: ASPS)

 

Øyelokk ved transconjuntival op legges snittet pa innsiden av nedre oyelokk

Ved transconjunctival operasjon legges snittet på innsiden av det nedre øyelokket. (Illustrasjon: ASPS)

 

Øyelokk fettposene i øvre nedre øyelokk fjernes

Fettposene i øvre og nedre øyelokk reduseres. (Illustrasjon: ASPS)

 

Øyelokk arrene er tilnærmet usynlige etter en stund

Arrene etter øyelokksplastikk blir nærmest usynlige etter en stund. (Illustrasjon: ASPS)

 

Poser under øynene kan også fjernes med CO2-laser. Fordelen med CO2-laser er at det blir tilnærmet ingen blødning i forbindelse med inngrepet. Ved dette inngrepet fjerner vi ikke hud, men strammer huden med laser. Samtidig opererer vi på innsiden av øyelokket og fjerner fettposene herfra slik at det ikke blir noen synlige arr.

Les mer om laserbehandling ved poser under øynene på Cosmoclinic.no

 

 

Etter en øyelokkoperasjon

Blåmerker

Etter en øyelokkoperasjon vil de fleste få bloduttredelse rundt øyet. Blåmerket siger i løpet av noen dager ned på kinnet.
Dette er ikke farlig, men oppleves som sjenerende. Dette kan dekkes med sminke.

Vanskelig å lukke øynene etter øyelokkoperasjon

Mange opplever det litt vanskelig å lukke øynene til stingene fjernes og pasienten er ofte redd for at de kan få dette problemet på sikt. Dette er vanligvis ingenting å bekymre seg for og det er meget sjeldent at det blir noe problem. Årsaken til dette er hevelse i huden og stingene som løfter øyelokket. Når stingene fjernes er dette vanligvis ikke noe problem.

Infeksjon etter øyelokkoperasjon

Noen kan få en øyebetennelse de første dagene etter operasjonen hvor det kommer gult puss i øynene. Dette kan behandles med reseptbelagte øyedråper, og det betyr vanligvis ingenting for sluttresultatet.

Hevelse etter øyelokkoperasjon

Hevelsen over øynene er mest uttalt etter 2-3 dager og avtar gradvis. Etter 2 uker er det vanligvis kun litt hevelse igjen. Du kan ikke regne med å se det endelige resultatet før etter 3 måneder. All hevelse er da vanligvis gått tilbake.

Arr etter øyelokkoperasjon

Enkelte ganger opplever man at såret sprekker opp i ytterkant. Det er vanligvis ikke noe problem å sette et ekstra sting dersom dette skulle skje.
For å forebygge dette er det svært viktig at man ikke gnir seg rundt øyeregionen de første 2 ukene etter operasjonen.

Cosmo kvinne øyelokk

Nedre øyelokkoperasjon

En nedre øyelokkoperasjon er en mer komplisert operasjon enn en øvre fordi huden vil forsøke å trekke det nedre øyelokket ytterligere ned. Man er derfor opptatt av å ikke fjerne for mye hud ved dette inngrepet.

I tillegg har man varierende grad av fettposer under øyelokkene. Dette fettet kan fjernes eller omplasseres. Hos eldre vil også det nedre øyelokket være slappere enn hos yngre og må strammes i samme seanse.

Metoder for nedre øyelokksplastikk

Det finnes i dag to metoder for nedre øyelokksplastikk

Ved den ene metoden legges det et snitt rett under øyehårene, huden løsnes, det fjernes en liten stripe muskulatur og fettputene fjernes eller forflyttes. Deretter sys det med sting som fjernes etter 1 uke.

Ved den andre metoden (Transconjunctival) går man med laser gjennom det nedre øylokket på innsiden og fjerner fett. Man trenger ikke å sy etterpå. Har man små rynker i huden kan man fjerne disse med laser. Man vil da bli rød under øyelokkene i opptil 3 måneder. Fordelen med denne operasjonen er at den ikke etterlater synlige arr.

Ulempen er at det er vanskelig å forflytte fett og at man ikke kan ta større poser. I tillegg vil man være rød under øyelokket etter laserpeelingen.

Etter nedre øyelokkoperasjon

Man blir vanligvis relativt hoven under øyelokkene og får bloduttredelser som forsvinner i løpet av 2 uker. For å unngå infeksjon får man vanligvis Kloramfenikol øyedråper. Noen opplever at det "trekker" på øynene og det er på grunn av at hevelsen sørger for at øyelokket ikke ligger helt inntil. Dette gir seg vanligvis etter hvert. Enkelte ganger fester vi det nedre øyelokket med et sting.

Komplikasjoner ved nedre øyelokksoperasjon

Blåmerker forsvinner vanligvis etter 2 uker

Trekk på øyelokket: Dersom øyelokket er litt slapt og det fjernes for mye hud, kan man få trekk på øyelokket. Dette kalles på fagspråket for ectropion. Vi ser ikke trekk på øyelokket ved laserbehandling. Hvis det oppstår, er det alltid forbigående.

Scleral show: Dette er oftest en tilstand etter ectropion som har gått tilbake. Det innebærer at man ser mer av det hvite i øyet under iris.

Stivhet og fasthet: Etter at man har skåret fra utsiden, kan det virke stivt og hardt under øynene i noen uker før det mykner. Dette ser vi ikke ved laser på øyelokket.

Rød hud: Hvis vi gjør laserbehandling av huden, vil det være relativt intens rødhet på huden de første to ukene. Da kan du sminke over huden og rødfargen vil gradvis blekne og forsvinne.

 

 

Cosmo øyelokk kvinne