Ansiktsimplantater

Ansiktsimplantater brukes til å forstørre enkelte områder i ansiktet, først og fremst kinnben og hake

Ansiktsimplantater til forstørring av kinnben og hake

Ansiktsimplantater brukes hyppigst til å forstørre kinnben og hake, og de er vanligvis laget av et fast silikonmateriale. Implantatene legges under benhinnen i ansiktet slik at de ligger stabilt og ikke så lett forskyver seg. I tillegg festes de gjerne med en skrue til benet. Likevel er det velkjent at disse implantatene kan bli infiserte og medføre vevsreaksjon som gjør at de må fjernes.

En ny type implantater, Medpore, er porøse og gir muligheten for at nye blodårer vokser inn i de og på den måten forhindrer løsning. En ulempe med disse implantatene er at det er svært vanskelig å fjerne de senere igjen dersom man ønsker det.

Hakeimplantater til hakeforstørrelse

Ved hakeforstørrelse legges det vanligvis et 3,5 cm langt snitt under haken som ikke blir synlig, men man kan også legge snittet inne i munnen. Det lages en lomme under benhinnen og ved hjelp av en prøveprotese bestemmer man hvilke størrelse som gir best resultat. Protesen legges på plass og festes med en skrue eller tråd og huden lukkes med innvendige sting eller sting som fjernes etter 1 uke. Resultatet ses umiddelbart. Til slutt legges det på en komprimerende bandasje for å motvirke blødning og hevelse.

Kinnbensimplantater

Ved kinnimplantater går man vanligvis inn med et lite snitt i munnen, rett over hjørnetennene, og benhinnen løsnes. En prøveprotese føres deretter inn for å bestemme riktig størrelse. Protesen festes vanligvis med en liten skrue til benet for å forhindre at den flytter seg. Snittet lukkes med sting som går i oppløsning av seg selv. Resultatet ses umiddelbart.

Andre metoder for å forstørre kinnbensområdet er å gjøre fettransplantasjon til dette området. Fordelen med denne metoden er at man bruker eget vev og ikke får noen avstøtningsreaksjon.

Komplikasjoner ved ansiktsimplantat

Nerveskade ved ansiktsimplantat

Man kan få skade på en av nervene til underleppen og hakepartiet ved hakeforstørrelse slik at følelsen blir nedsatt, men dette er vanligvis forbigående.
Tilsvarende kan man få nedsatt følelse i midtre del av ansiktet og overleppen ved kinnimplantater.

Infeksjon og løsning ved ansiktsimplantat

Fremmedmateriale kan bli infisert og gradvis løsne. Da vil protesen ofte flytte på seg og må fjernes.

Annen bruk av silikonimplantater

Implantater ble tidligere brukt ved for eksempel forstørring av rumpen, men dette regnes nå som en foreldet metode. Studier har vist at silikonprotese i rumpen er forbundet med opptil 50% risiko for infeksjon. Det er dessuten høy risiko for at protesen kapsles inn og blir hardt.Ved rumpeforstørring brukes i dag derfor nesten utelukkende pasientens eget fett.

Ansiktskirurgi

Cosmo Clinic i Oslo tilbyr alle typer plastisk kirurgi, men har spisskompetanse på brystforstørring, neseplastikk, panneløft (kikkhullskirurgi) og ansiktsløft.

Pressehenvendelser angående ansiktsimplantater