Brystreduksjon

Brystreduksjon - når brystene er for store

Kvinne i behå før brystreduksjon

Store og tunge bryster kan virke hemmende på fysisk aktivitet samt gi nakke- og skuldersmerter. Da kan en brystreduserende operasjon hjelpe.

Hvem trenger brystreduksjon?

Noen kvinner er plaget med tunge bryst og smerte i skuldre og nakke. Store bryster kan også skape funksjonelle problemer i forbindelse med jogging og lignende samt vanskeligheter med tilpasning av behå. Andre synes brystene rett og slett er for store og synes ikke de harmonerer med kroppen for øvrig.

Brystreduksjon er en kirurgisk metode for å fjerne hud og brystvev for å gjøre brystene lettere. Samtidig løftes brystene til en høyere posisjon.

Nakke- og skuldersmerter ved store bryster

Når det gjelder nakkesmerter, kan dette ha mange årsaker, som for eksempel prolaps i nakken eller slitasjeforandringer i virvelsøylen. Mange kvinner med små bryster har også nakkesmerter. Det kan være vanskelig entydig å bestemme før operasjonen om nakkesmerter skyldes tunge bryster. Det kan være nødvendig med annen medisinsk utredning på forhånd for å kartlegge årsaken til nakkesmerter. Mange pasienter kommer og forteller om at smertene lindres ved at de selv avlaster tyngden fra brystene ved å løfte brystene og holde de i en høyere posisjon. Den følelsen man da får, kan på mange måter ligne på det man opplever etter en brystreduksjon. Denne «testen» kan gi en viss sikkerhet for at de plagene man opplever vil reduseres ved en brystreduksjon.

Hva sier pasientene etter en brystreduksjon?

Pasientene forteller om økt livskvalitet og mindre plager etter en brystreduksjon. De har ofte i lang tid slitt med uforholdsmessig store bryster og opplever en stor endring til det bedre.

«Før jeg valgte å bli operert, slet jeg veldig med å ikke 'kjenne meg selv igjen' etter vektøkning og vekttap. Jeg er så glad for at jeg tok dette valget med operasjoner for å korrigere på skadene etter vektøkning og vekttap. Jeg har fått et helt nytt liv med en livskvalitet som er blitt 100 prosent bedre. Resultatet ble over all forventning. Hadde aldri kunne forestilt meg at jeg skulle bli så fornøyd. Fikk en søt navle som ble sydd innenfra og fikk en veldig definert flat mage. Fra før hadde jeg slitt med ekstremt hengende bryster og bulende magemuskler etter store vekttap. Plagene som kom av hengende overskuddshud og fett gikk ut over nakke og rygg samt min generelle livskvalitet. Brystene ble utrolig fine og naturlige. De ser mer naturlige ut nå enn de gjorde før operasjon, faktisk. Kan ikke merke arr på dem heller.» (Brystreduksjon, bukplastikk med sammensying av magemuskler, fettsuging og senere ansiktsløft hos plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic)

«Jeg hadde store bryster (75 h/j) og plagdes med vond rygg, skuldre og nakke. Dr. Thomas Berg utførte en brystreduksjon, hvor han fjernet ca. 1,3 kg. Jeg har fått et nytt liv. Livsgnist og bedre selvtillit. Kroppen føles helt fantastisk. (Puster også bedre.) Er så fornøyd med alt hos Cosmo Clinic. Kjempeservice fra start til slutt. Tusen takk.»

brystreduksjon mor barn 

 

Om brystreduksjon

Sideforskjeller (asymmetri)

Ingen har to identiske bryster, men mange ganger er sideforskjellene små. Mange har ikke lagt merke til disse sideforskjellene, men ved nøyere undersøkelse i forbindelse med planlegging av operasjonen registreres disse forskjellene. Det mest vanlige er størrelsesforskjell på brystene, men høyden på brystvorten og plassering av folden under brystet kan også være forskjellig mellom de to sidene. Det vil også være noe sideforskjell på brystene etter operasjonen. Er det tydelig forskjell i størrelse eller plassering av brystvorten på forhånd, vil man forsøke å korrigere dette. Ved veldig store bryst kan det være vanskelig å se noen åpenbar sideforskjell på forhånd, mens man etter operasjonen vil føle at brystene har ulik størrelse til tross for at det under operasjonen ble fjernet like mye vev fra begge sider.

Noen ganger henvender pasienten seg på grunn av omfattende sideforskjell. Dette kan skyldes unormal brystutvikling i forbindelse med pubertet eller som følge av tidligere operasjoner, for eksempel i forbindelse med brystkreft. Da kan det være aktuelt å utføre brystreduksjon kun på den ene siden.

BMI og vekt

Brystene forandrer seg med kroppsvekten og ved graviditet. Det anbefales ikke at man gjennomgår denne operasjonen før man har en stabil vekt (6 måneder) og ikke planlegger flere graviditeter. Dersom du går vesentlig ned i vekt etter en brystreduksjon vil du oppleve at brystene blir slappere og får en mer hengende fasong. Dersom du planlegger å slanke deg mye, bør du gjøre dette før du kommer til undersøkelse og operasjon. Det er ikke anbefalt å gjennomgå denne operasjonen dersom du har kroppsmasseindeks (KMI/BMI) over ca. 30. Årsaken til dette er at ved høyere kroppsmasseindeks er det økt risiko for tilhelingsproblemer, det vil si at sårene gror dårlig. Dette kan også øke risikoen for infeksjoner, stygge arr og harde klumper i brystene etter operasjonen.

Kroppsmasseindeks finner du ved å dele kroppsvekten din på høyden i meter ganget med seg selv. (Eks. vekt 70 kg, høyde 1.65 gir 70 / (1.65 x 1.65 ) )= 25,7.

Amming før og etter operasjonen

Man bør vente 6 måneder etter avsluttet amming før man vurderer en operasjon.

De aller fleste mister evnen til å amme etter brystreduksjon. I forbindelse med svangerskap kan en oppleve brystspreng og noe sekresjon fra brystvorten, men melkeproduksjonen vil hos de aller fleste være betydelig nedsatt.

Arr etter operasjonen

Arrenes plassering vil alltid bestå av et sirkulært arr omkring brystvorten og et arr som går ned mot folden under brystet. Hos de aller fleste vil det også være et arr i folden under brystet.

Ved mindre reduksjoner kan det være aktuelt å benytte såkalt vertikal teknikk. Dette medfører at det ikke blir noe arr i folden under brystet. Derimot kan det bli et utstående område i folden under brystet rett nedenfor det vertikale arret. Dette området vil oftest bli mindre fremtredende i løpet av 3-6 måneder, men noen ganger består hevelsen og det kan bli nødvendig med en mindre korreksjon. Fordelen med denne teknikken er at den kan gi en bedre fasong på brystet samt at arrene blir kortere. Alle arr vil kort tid etter operasjonen være røde. Dette er normalt. I løpet av 3-12 mnd. blekner de og vil etter hvert bli hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men med moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på brystene fremstå som bleke streker. I folden under brystet er huden noe tykkere enn øvrige deler av brystet og her kan arret derfor bli noe tykkere.

Følelse i brystvortene

Følelsen til brystvortene kan bli nedsatt permanent eller forbigående. De fleste vil ha følelse i brystvortene.

Hvilket resultat kan du forvente?

I forbindelse med forundersøkelsen brukes det mye tid på å kartlegge dine forventninger til resultatet. Dette innebærer også å kartlegge hvilken størrelse du ønsker deg etter inngrepet. De fleste opplever en reduksjon på ca. to cupstørrelser, men dette er svært individuelt. Vi forsøker i størst mulig grad ta hensyn til dine ønsker, men det foreligger ingen eksakt metode som kan garantere en gitt cupstørrelse. Dette skyldes mange forhold, men det viktigste er at «cup» begrepet er svært unøyaktig. Cupstørrelse varierer med livvidde og produsent. I forbindelse med inngrepet vil både fasongen og størrelsen endres.

Det mørke, pigmenterte området omkring brystvorten («areola») reduseres og plasseres i riktig høyde, huden strammes opp, størrelsen reduseres og brystet får en «yngre» og mer struttende fasong.

Mammografi

Kvinner over 40 år må ha vært til mammografiundersøkelse innen siste 6 måneder før operasjonen. Dersom det er mange i nær familie som har fått brystkreft, kan det være aktuelt med mammografi eventuelt ultralydundersøkelse også hos yngre kvinner. Du kan få henvisning til dette av fastlegen din eller på Cosmo Clinic.

Røyking

Du må ikke bruke nikotin (tobakk, snus, e-sigaretter, nikotin tyggegummi) 4 uker før og 4 uker etter inngrepet. Årsaken til dette er at nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden. Nedsatt blodsirkulasjon øker risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr, harde klumper i brystvevet og redusert følsomhet i brystvorten.

Sykdommer og medisiner

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer. Bruker du blodfortynnende, bør du slutte med det 14 dager før inngrepet i samråd med din lege. Andre medisiner tar du på vanlig måte i samråd med klinikken.

Faste og vask før operasjonen

Det er viktig å faste 6 timer før narkose. Dette får du nærmere beskjed om på klinikken. Videre må du vaske kroppen med Hibiscrub.

Operasjonen

Operasjonen foregår i en kombinasjon av lokalbedøvelse og dyp søvn eller i full narkose. Operasjonen foregår ved at brystvorten omplasseres til ny posisjon og at overflødig hud og kjertelvev fjernes. Huden lukkes med sting som forsvinner av seg selv. Til slutt legges det på kirurgisk tape, bandasjer og en behå. Operasjonen varer ca 2 timer, deretter vil du være på oppvåkningsavdelingen ca 1-2 timer. Når du føler deg i form til hjemreise, vil du bli utskrevet fra avdelingen.

Etter operasjonen

Etter operasjonen er sårene dekket med kirurgisk tape. Utenpå denne tapen er det absorberende bandasjer. Disse kan fjernes etter 2 -3 dager og man kan da dusje. Den indre kirurgiske tapen lar du sitte på. Noen ganger legges det i dren i forbindelse med operasjonen. Dren er tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret. Dette gjøres dersom det øket tendens til blødning fra brystvevet, og hensikten med disse er at det skal fjerne sårvæske og blodrester fra operasjonsområdet. Dersom det er lagt inn dren kan disse som regel fjernes etter 1-3 dager.

Smerter og aktivitet etter brystreduksjon

En brystreduksjon er vanligvis ikke veldig smertefull. Mange er i fin form kun etter noen få dager. Vi anbefaler likevel at du har mulighet til å ta det med ro i de første 2 ukene, eventuelt lenger dersom du har en fysisk tung jobb. Det er viktig at du unngår armbevegelser og løft som øker smertene i operasjonsområdet. Kjenn etter hva som er vondt og forsøk å unngå aktiviteter som øker smertene i operasjonsområdet. Jogging bør du vente med til minimum 4 uker etter operasjonen, evt. lenger dersom det er ubehagelig. Mødre med små barn bør ha mulighet for avlastning i 1-2 uker etter inngrepet. Brystene vil være hovne og gjerne misfarget etter operasjonen og dette varer i 2-3 uker. Brystene vil gjerne være struttende de første månedene, men etter en stund siger de sakte noe ned igjen.

BH og teiping

Bruk sportsbehå i 6 uker etter operasjonen. Ikke bruk behå med spiler. Unngå direkte sol på arrene inntil de har blitt hvite og bruk kirurgisk tape de første 3 månedene for å få penest arr. Noen reagerer etter hvert med hudirritasjon på den vanligste typen tape som benyttes. Da kan det være hensiktsmessig å bytte til annen type tape, for eksempel silketape, allergivennlig tape eller silikontape.

Sykemelding etter brystreduksjon

De fleste brystreduksjoner gjøres på bakgrunn av medisinske/fysiske forhold. Du vil da ha krav på sykemelding. Varigheten på sykemelding er avhengig av hva slags arbeid du har, men 2-4 uker kan være nødvendig. Ved kosmetisk motiverte operasjoner har man ikke krav på sykemelding.

Komplikasjoner og bivirkninger etter en brystreduksjon

Blødning etter brystreduksjon

Blødning etter brystreduksjon forekommer sjelden (1 av 200) og vil arte seg ved at brystet på den ene siden blir veldig hovent. Dersom dette inntreffer, skjer det vanligvis kort tid (6-8 timer) etter operasjonen. Det krever reoperasjon. Sluttresultatet vil vanligvis ikke bli påvirket av dette.

Infeksjoner etter brystreduksjon er uvanlig

Typisk for infeksjoner er at de inntreffer 5-10 dager etter operasjonen. Symptomer på infeksjon er økende hevelse og smerter, rødhet i huden, generell sykdomsfølelse, evt. feber, frysninger og evt. økende væsking fra sårkantene. For å redusere risikoen for dette forbehandles alle med antibiotika. Dette gis som en engangsdose før operasjonen. Skulle det oppstå en infeksjon vil behandling med antibiotika ofte være nok. Noen ganger oppstår det små sår svarende til området i brystfolden dvs. i «krysset» under brystet der to sårlinjer møtes. Årsaken til dette er at blodsirkulasjonen til huden er nedsatt i dette området. Får du dette, bør du ta av tapen, vask deretter rent med Pyrisept eller Klorhexidin 1%, legg på en vaselinkompress, for eksempel Jelonet og en liten bomullskompress oppå denne. Ikke tape i dette området før det har grodd helt.

Endret følelse etter brystreduksjon

Følsomheten i brystvortene vil ofte være redusert etter en brystreduksjon. Enkelte mister følelsen helt. Noen opplever at mye av følelsen kommer gradvis tilbake, men dette kan ta lang tid.

Nedsatt blodsirkulasjon

I sjeldne tilfeller kan man få nedsatt blodsirkulasjon til brystvorten. Det dannes da et sår og pigmentet rundt deler av brystvorten kan bli lysere.

Harde klumper i brystet

Innvendige klumper i brystene er ganske vanlig umiddelbart etter operasjonen. Som regel skyldes dette små ansamlinger med levret blod. Disse normaliseres i løpet av de første månedene. Noen ganger kan det oppstå harde områder som ikke mykner. Dette skyldes da at blodsirkulasjonen til deler av brystvevet har blitt så nedsatt at det har oppstått noe som kalles fettvevsnekroser. Disse er ufarlige men kan oppleves som ubehagelige.

Stikninger i brystene

Det er vanlig med stikninger, brennende følelse og andre smertesensasjoner i brystene etter inngrepet. Vanligvis er det ensidig og skyldes at hudnerver skades eller settes på strekk under operasjonen. Disse plagene kommer ofte etter noen uker eller måneder og forsvinner igjen. Ta kontakt med klinikken hvis du er i tvil.

Video og animasjon

Plastikkirurg Thomas Berg ved Cosmo Clinic forteller i denne videoen om brystreduksjon.

Les mer om brystreduksjon

 

Animasjon

Merk at animasjonen kun er ment som en generell veiledning for å vise hvordan en operasjon kan foregå. Selve operasjonen og resultatet kan være annerledes enn det som vises i videoen. Under konsultasjonen vil kirurgen forklare inngrepet for deg ut ifra din kropps forutsetninger og gi deg et realistisk inntrykk av hva som kan oppnås.