Fakta

Fakta

Cosmo Clinic Hilde

Hilde Bjærke fra Cosmo Clinic under et ansiktsløft. Cosmo Clinic har spesialkompetanse på avansert ansiktskirurgi og brystoperasjoner.

Her kan du lese et intervju med Hilde Bjærke!

Plastisk kirurgi eller plastikkirurgi?

Ordene plastisk kirurgi og plastikkirurgi brukes om hverandre. De fleste tenker på skjønnhetsoperasjoner når vi snakker om plastisk kirurgi, men faktum er at rekonstruktiv kirurgi (brystrekonstruksjon, ansiktstransplantasjon etc.) også er en del av sekkebetegnelsen plastisk kirurgi. Med plastisk kirurgi menes all kirurgi der man former eller flytter vev. Vi deler plastisk kirurgi inn i rekonstruktiv kirurgi og kosmetisk kirurgi.

Kosmetisk kirurgi er den delen av plastisk kirurgi der vi forsøker å forbedre utseendet. Det kan være å stramme opp løs hud i ansiktet (facelift/ansiktsløft), fjerne hud over øyelokkene (øyelokksplastikk), løfte slappe bryst eller for eksempel å forstørre brystene med silikonproteser.

I dag har vi 18 års grense som absolutt nedre aldersgrense for kosmetiske inngrep i Norge. Plastikkirurgiske inngrep gir ikke rett til sykemelding i Norge dersom inngrepet utføres på kosmetisk indikasjon. Dersom inngrepet utføres på medisinsk indikasjon, har man krav på sykemelding. Det innebefatter for eksempel løs hud på øyelokkene som reduserer synsfeltet, store, tunge bryst (brystreduksjon), løs hud på magen (bukplastikk) som gir sår i huden med mer.

Hva vet dagens medisinstudenter om plastisk kirurgi?

Det står dårlig til med kunnskapen om plastisk kirurgi blant norske medisinstudenter, ifølge Dagens Medisin. En undersøkelse fra 2015 viste at under halvparten av over medisinstudentene kjente til de fem vanligste plastikkirurgiske operasjonene. Studien viser faktisk at jusstudenter klarer å navngi like mange vanlige plastikkirurgiske operasjoner som medisinstudentene. En av de intervjuede plastikkirurgene som blir intervjuet i artikkelen tror det er lite utbredt kunnskap om at plastikkirurger driver med rekonstruktiv kirurgi, som for eksempel rekonstruksjon etter store liggesår, rekonstruksjon etter brystkreft, flytting av bløtvev ved åpne brudd eller at plastikkirurger opererer mange med føflekkreft.

Rekonstruktiv kirurgi

Rekonstruktiv kirurgi er den kirurgien vi utfører for å lage for eksempel et nytt bryst etter brystkreft, å bygge opp et ansikt etter en skade eller reparere ødelagt hud etter brannskade. Ansiktslammelse (facialisparese) er et annet eksempel på rekonstruktiv kirurgi.

Brystforstørrelse - den vanligste operasjonen

Runde og dråpeformede brystproteser

Silikonproteser kan deles inn i runde og dråpeformede. Disse finnes igjen i mange varianter: lavprofil, medium profil, høy profil og ekstra høy profil. Profilen forteller deg hvor høye protesene er. Jo høyere de er, jo mer unaturlige blir brystene.

Lite synlige arr ved brystforstørrende operasjoner

De fleste ønsker lite synlige arr. Cosmo Clinic i Oslo nå også legge inn brystproteser med svært korte snitt under brystet. Cosmo Clinic tilbyr også brystforstørrelse med proteseinnlegg via armhulen. Dette gjøres enkelt med kikkehullsteknikk, hvor vi fører brystprotesene inn gjennom en åpning i armhulen. For å få arret så lite som mulig, benytter vi oss av Ergonomix-proteser fra Motiva.

Her finner du fakta om brystforstørrelse