Polands syndrom

Polands syndrom (manglende bryst)

Enkelte kvinner og menn er født med mangelfullt utviklet bryst og brystmuskel. Dette kalles også Polands syndrom. Årsaken er ukjent.

Hos kvinner kan man rekonstruere brystet ved å legge inn en protese under huden. Er det andre brystet relativt stort, må man legge inn en ekspanderprotese (se mer under brystrekonstruksjon).

I noen tilfeller kan man imidlertid legge protesen uten at man trenger å fylle den opp. Ofte er brystvorten på det affiserte brystet noe høyere opp enn på den friske siden. Det er svært vanskelig å flytte brystvorten lengre ned uten at man får tydelige arr.

Siden den store brystmuskelen er mangelfullt utviklet vil man ofte få en litt tydelig kant i ytterkant øverst. Dette er det svært vanskelig å gjøre noe med.

Polands syndrom hos menn

Menn med Polands syndrom kommer gjerne i kontakt med helsevesenet i slutten av puberteten når de begynner å trene og vil ha kraftigere brystmuskel. Det kan da bli ganske stor asymmetri mellom den friske og syke siden.

Hos menn kan man legge inn skreddersydde proteser, men i det norske plastikkirurgiske miljøet fraråder man dette. Disse protesene er nemlig svært store og tunge og vil forflytte seg med tiden. De har en tendens til å bli infiserte og kan komme ut av huden.

Man kan også rekonstruere brystmuskelområdet ved å hente en muskel fra baksiden av ryggen - m.latissimus dorsi eller «skimuskelen» (se mer under brystrekonstruksjon).

Ulempen er at man svekker nok et muskelområde og etterlater seg store arr.

Kilde: Tomm Bjærke, Cosmo Clinic