NRK Lørdagsrevyen om ansiktslammelse

NRK Lørdagsrevyen med fokus på ansiktslammelse

Mange leger kjenner ikke til det kirurgiske tilbudet som finnes for pasienter med ansiktslammelse, kommer det frem i et innslag på NRK Lørdagsrevyen.

Ansiktslammelse Hilde Bjærke

NRK Lørdagsrevyen satte i et innslag nylig fokus på at mange pasienter med varige varige ansiktslammelser (facialisparese) ikke får vite om behandlingstilbudet som finnes. Mange leger kjenner ikke til tilbudet, noe som fører til at slagpasienter og andre som har ansiktslammelse ikke blir henvist videre for utredning.

I reportasjen møtte TV-teamet to pasienter: Den ene hadde selv googlet seg frem til at det var mulighet for kirurgisk korreksjon og fikk tilbud om operasjon etter få måneder, mens den andre gikk 30 år uten å vite at det fantes mulighet for å rekonstruere ansiktet.

NRK tv facialisparese

NRK Lørdagsrevyen tok opp det lite kjente behandlingstilbudet for pasienter med varig facialisparese.

Overlege Hilde Bjærke har en kompetanse på rekonstruktiv plastikkirurgi etter facialisparese som få andre i verden har. Hun har utført mange hundre operasjoner på pasienter med facialisparese. Ved hjelp av svært avanserte operasjonsmetoder kan pasientene få tilbake sitt smil, bli i stand til å lukke øyet igjen, få et mer symmetrisk ansikt og bli kvitt plager som følger med facialisparese: uttørking av øyet, væskedannelse i øyet, vanskeligheter med å snakke forståelig, sikling og vanskeligheter med å spise og den psykiske belastningen det er at folk bare ser skjevheten i ansiktet, noe som gjør at mange pasienter isolerer seg.

I tillegg til disse store operasjonene benytter Hilde Bjærke Botox for å skape mer symmetri i ansiktet til pasienter med lammelse.

Pasientene som blir operert uttaler at livskvaliteten blir sterkt forbedret. I tillegg til at de blir kvitt de fysiske plagene, opplever de mindre sosial isolasjon. Eller som en av pasientene sa i NRK-innslaget: «Livet er endret. Det er lettere å møte nye folk som ser hele meg!»

Hilde NRK
 

Les mer om behandling av ansiktslammelse

Her kan du se hele innslaget på NRK Lørdagsrevyen (6.10.2018) om de to pasientene som ble operert av Hilde Bjærke

Livet endret etter ansiktsoperasjon: – Nå ser folk hele meg. (NRK.no)
I over 30 år forsøkte sykepleier Bente Forsang (58) å få svar på om legene kunne hjelpe henne etter at halve ansiktet ble lammet. Så kom hun tilfeldigvis over løsningen.

Slik reddet de Terjes smil. (Fotoreportasje på NRK.no)
NRK fulgte en operasjon.

Roar fikk nytt ansikt: – Noen bare kikket på meg, andre spurte om jeg hadde fått slag
Hilde Bjærke på God morgen Norge (TV2, 24.04.2018)

Les om facialisparese på Plastiskkirurgi.no


Cosmo Hilde  

Hilde Bjærke under en operasjon på Cosmo Clinic. (Foto: Per-Erik Skramstad)

Les om ansiktslammelse på Cosmoclinic.no

Intervju med plastikkirurg Hilde Bjærke
«Utrolig tilfredsstillende å oppleve gleden og takknemligheten pasientene viser»