Leppe-kjeve-ganespalte

Leppe-kjeve-ganespalte består i at overleppen og/eller ganen er spaltet. Kløften kan være lokalisert bare til leppen og kjevekammen eller bare til ganen. Det vanligste er en kombinasjon av leppe- og ganespalte.

Leppe-kjeve-ganespalte

Årlig fødes det omtrent 100 barn i Norge med leppe-kjeve-ganespalte. Årsaken er dels arvelig og dels andre forhold. Behandlingen er kirurgisk. Man kan ha isolert leppespalte, kjevespalte eller ganespalte og man kan ha ensidig spalte eller tosidig. Ved leppespalte er nesen alltid påvirket i større eller mindre grad.

Leppespalten er viktig å lukke av kosmetiske årsaker, kjevespalten for å sørge for tannstillingen og vekst av kjeven mens ganespalten lukkes for å oppnå normal tale uten nasalering og for å sørge for at mat ikke kommer opp i nesen.

Det finnes flere operasjonsmetoder. Det vanligste er at leppen lukkes i 3 måneders alder og at ganen enten lukkes samtidig eller ved ett års alder. Kjeven kan ikke lukkes. I stedet henter man ben fra hoftekammen som legges inn i kjevespalten. På denne måten får man normal vekst av kjeven og man kan få tenner til å vokse ut i denne. Denne operasjonen skjer i samarbeid med tannlege og utføres rundt 6 års alder.

Nesekorreksjonen utføres til slutt rundt 14-16 års alder.

I Norge utføres disse operasjonene ved Plastikkirurgisk avdeling, Rikshospitalet og ved Plastikkirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus.


Fakta om rekonstruktiv kirurgi - les mer her


Pressehenvendelser

For pressehenvendelser angående rekonstruktiv plastikkirurgi, kontakt Cosmo Clinic på tlf 21 05 56 60