Brystreduksjon hos menn ved gynekomasti

Unormalt store bryster oppleves av en del menn som et stort sosialt problem.

Gynekomasti

Enkelte tør ikke å gå på stranden i bar overkropp og heller ikke i T-skjorte om sommeren.

Operasjon ved mannlig brystutvikling (gynekomasti) er et kirurgisk inngrep der vi fjerner brystkjertelvev og fettvev.

Det er flere årsaker til denne utviklingen, men oftest er det en hormonell årsak. Har man brukt forskjellige former for steroider ser man gjerne brystutvikling. Det vanlige er at man gjennomgår en generell medisinsk undersøkelse med diverse blodprøver. Dersom man ikke finner at det er en sykdom som ligger til grunn for brystutviklingen, kan man opereres.

Vekt og gynekomasti

Brystene forandrer seg med kroppsvekten. Det anbefales ikke at man gjennomgår denne operasjonen før man har en stabil vekt (6 måneder).

Selve operasjonen

Kirurgen vil markere operasjonsområdet og ta bilder. Operasjonen foregår i narkose.

Det settes inn bedøvelsesvæske i brystet og deretter fettsuges det nesten alltid først. Ofte er det et område med kjertelvev sentralt som vil stikke litt ut. For å fjerne dette, legger vi et lite snitt i nedre kant av brystvorten og tar det bort. Til slutt syr vi i huden med sting som løses opp av seg selv. Vi legger ofte dren som fjernes neste dag for å unngå blodansamling I brystet.

Mulige komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men kan inntreffe ved alle typer operasjoner og kan derfor ikke utelukkes helt.

Sårinfeksjon

Infeksjon i såret forekommer svært sjelden, og du behandles med antibiotika før inngrepet.

Blødning

Blødning forekommer hos ca 1 av 100, noe som kan kreve reoperasjon. Drensbehandling reduserer risikoen for reoperasjon.

Ujevnheter

Visse ujevnheter i brystet etter en operasjon kan forekomme, og vil vanligvis være vanskelig å rette på. Sideforskjeller kan forekomme etter operasjonen. Vanligvis skyldes dette sideforskjeller som er til stede før operasjonen.

Følelsen

Følelsen i brystvortene kan være noe redusert etter operasjonen. I sjeldne tilfeller kan følelsen bli helt borte, men de aller fleste får følelsen tilbake. Dette kan ta opptil 12 måneder.


Merk at animasjonen kun er ment som en generell veiledning. Selve operasjonen og resultatet kan være annerledes enn det som vises i videoen. Under konsultasjonen vil kirurgen forklare inngrepet for deg ut ifra din kropps forutsetninger og gi deg et realistisk inntrykk av hva som kan oppnås.


Brystoperasjon

Kilde: Tomm Bjærke, Cosmo Clinic